dijous, 1 d’octubre del 2015

Que és la XIC ?

Introducció a la XIC

Des del Centre Cultural Sant Josep sorgeix la idea de crear al barri una Xarxa d’Intercanvi de Coneixements. Aquest projecte no és nou: neix a França als anys 70. Actualment es realitza a Bèlgica, Suïssa, Alemanya,Nicaragua,Brasil...
A Catalunya, la primera xarxa s’estableix a l’Escala (Girona), l’any 1988. A més a més, trobem aquesta experiència a Castelldefels, Manlleu, Sant Feliu de Llobregat, Barcelona... i també a la nostra ciutat: la XIC de Collblanc-la Torrassa.
Amb la posada en marxa d’aquest projecte pretenem posar a l’abast de les veïnes i veïns del barri del Centre i Sant Josep un instrument valuós d’aprenentatge, d’intercanvi relacional i de cooperació comunitària.


  En que consisteix la XIC?

La XIC és un sistema d’intercanvi de coneixements, sabers i/o experiències obert a tothom, sense ànim de lucre. Es tracta d’una manera diferent d’ensenyar, aprendre i relacionar-nos, en la que tothom pot transmetre tot allò que coneix. Les Xarxes són una alternativa, un nou espai de cultura participativa, que té com a norma bàsica el bescanvi recíproc, i trenca amb els esquemes tradicionals de professor i alumne. Un dels seus atractius es la manera d’aprendre: tothom està en el mateix nivell, tots els coneixements es valoren per igual, des de cuina fins a informàtica. Compartim allò que coneixem, que ens agrada i que se’ns dona molt bé.

El ventall d‘intercanvis és molt ampli des d’activitats manuals, artesanes, converses en l’idioma que més t’agradi, receptes culinàries de la iaia i dels joves emancipats, manteniment de la llar, afeccions i hobbies, tecnologia i funcionament d’aparells, fotografia, massatges per relaxar-te a tu i als altres i tot allò que se’t pugui passar pel cap.

Des de del Centre Cultural es coordinaran les propostes i els/les participants, posant-se d’acord amb els continguts, el mètode, el lloc, l’horari i la freqüència. La durada dels intercanvis tindran un mínim d’una hora i un màxim de quatre hores. Podent repetir l’intercanvi tantes vegades com es sol•liciti.

A la XIC la moneda és el saber, tothom sap alguna cosa que a l’altre li pot interessar, la qual cosa implica que la participació és voluntària i gratuïta. L’únic requisit que s’ha de complir per pertànyer a la Xic és què qui aprèn ha d’ensenyar i qui ensenya ha d’aprendre.

Contacte: xic.santjosep@gmail.com

Facebook: Xic Ccsantjosep